Om Neufeld Kurser i Danmark

I det følgende kan du læse om, hvordan jeg fik kendskab til Gordon Neufelds arbejde, og hvorfor jeg brænder for at dele denne viden.

Kort fortalt har Gordon Neufeld udviklet en omfattende teori om, hvordan barnet bliver i stand til at udvikle sit fulde menneskelige potentiale, samt de voksnes rolle i denne proces. (Naturligvis byggende på skuldrene af store udviklingspsykologer før ham, samt den nyeste hjerneforskning og udviklingsvidenskab). Gordon Neufelds særkende udtrykkes meget rammende af en af hans kolleger på følgende måde:

Det unikke ved Gordon er, at han – i en tid hvor der oftest fokuseres på overfladen, og hvor man specialiserer sig i detaljerne –  går efter dybden og “det store billede”. Han fører os til en måde at tænke på, der trænger ind til tingenes essens, for derefter at åbne døre til forandring.

Som førende autoritet, hvad angår forståelsen af barnets udvikling, er Dr. Neufeld en internationalt anerkendt foredragsholder, forfatter til bestselleren “Hold On To Your Kids“ og en ledende fortolker af det udviklingspsykologiske paradigme.

Neufeld har ry for at kunne gøre selv komplekse problemstillinger forståelige, og byggende på denne indsigt, bane vej for udvikling. Mens han tidligere underviste på universiteter foruden at drive privat praksis, vier han nu sin tid og sine kræfter på at undervise mange forskellige faggrupper.

Hans Neufeld Institute er blevet en verdensomspændende velgørende organisation med det formål, at formidle det udviklingspsykologiske paradigme i opdragelse og undervisning af børn og unge.

Mit navn er Grete Lyngdorf

Jeg er uddannet folkeskolelærer, og sidenhen Waldorf lærer. Jeg har arbejdet i Steinerskole regi i Danmark i godt og vel 20 år.

Fra 2006 til 2008 holdt min mand og jeg orlov fra vore jobs i Danmark, og rejste med vore piger på dengang 11 og 14 til Vancouver Island, der ligger 2 timers sejllads mod vest fra Vancouver på den canadiske vestkyst. Vi havde været heldige at finde arbejde som frivillige i et ungt Camphill Community, der ligger i den smukke Cowichan Valley. Vi havde 2 fantastiske år som familie, med store oplevelser menneskeligt, kulturelt og naturmæssigt. Men at jeg foruden alt dette også skulle bringe en anden  skat med hjem til Danmark i form af Neufeld kurser, var en helt uventet appelsin i turbanen.

Det var først og fremmest Gordon Neufelds  “Power to Parent” serie jeg stødte på, da vores ældste gik på Waldorf Highschool. Kurserne blev givet af en tidligere forælder på skolen, og der blev talt om dem med stor begejstring. Min nysgerrighed blev vakt, og da det første kursus i “Power to Parentserien “The Vital Connection” blev udbudt, hoppede jeg på.

Vi var ca. 15 forældre med børn i forskellige aldre, der troppede op til første session. Kurset blev givet over 8 torsdags aftner fra kl. 19 – 21. Når vi mødtes, fik vi lige en kop the eller kaffe og en lille sludder efter bedste “Vancouver Island” stil, og efter en introduktion til aftenens tema så vi dagens dvd-session på en lille time. Lige efter var der ofte lidt tid til eftertanke, endnu en kop the/kaffe i stilhed eller småsludrende med sidemanden, inden vi samledes til fælles samtale. Jeg opdagede hurtigt kraften fra dette materiale, det gik dybt, og det gjorde godt.

Jeg fulgtes med en god ven og kollega til kurset, og selvom samtalen gik ivrigt hele vejen hjem, blev vi ofte siddende i bilen endnu en halv time for at få talt færdig. Jeg oplevede hvor livgivende stoffet var, jeg fik svar på og indsigt i forhold og spørgsmål, jeg havde levet med i lang tid. Som forælder, som lærer, som menneske. Jeg anbefaler varmt at man tager forældrekurserne som par hvis det er muligt, men i det hele taget er det dejligt at følges med en god ven, for kurserne sætter meget i gang, som det er guld værd, at kunne dele med nogen.

Halvvejs gennem det første kursus, fik jeg mulighed for at deltage i en 2-dages workshop for lærere og pædagoger med titlen “Relationship Matters” med Gordon Neufeld som underviser. Sommeren 2008 påbegyndte jeg en uddannelse til “Neufeld Parent Educator” Campus i Vancouver, igen med Gordon Neufeld som underviser.  Jeg har desuden haft det privillegie at kunne følge med fra den spæde begyndelse ved udviklingen af  The Neufeld Institute.

I dag er Gordon Neufeld til min store glæde ikke helt ukendt herhjemme mere. Jeg har afholdt seminarer med ham i København i 2014 – 15 – 16 og 18. I år har jeg ladet Bonsai Instituttet så for seminaret i København, så jeg kan koncentrere mig om de 2 events vi skal have i Jylland – nemlig i Skanderborg – for første gang.

Du kan få yderligere information om instituttet i Canada her:  neufeldinstitute.com

Grete Lyngdorf

Acting Regional Director for Neufeld Institute i Danmark

“Giv slip på ønsket om at “finde løsninger på problemer”. Læn dig i stedet tilbage og lad dig oplyse, og opdag, at du spontant begynder at finde din egen vej.”

Gordon Neufeld